Annonce

Annonce

Klaus Eriksen står med armene over kors og smiler

Fra 2018 til 2023 var Erik Andersen direktør i ØkologiRådgivning Danmar, og sideløbende tilmed kvægchef siden etableringen af selskabet i 2015. Foto: Sagro

40 års jubilar måtte sprede øko-idéen i ly af mørket

Erik Andersen fra ØkologiRådgivning Danmark var en af de allerførste, som rådgav om omlægning til økologisk produktion. I dag har ØkologiRådgivning Danmark 19 ansatte og er dermed Danmarks største rådgivningsvirksomhed inden for økologisk landbrug.

Af: Klaus Eriksen, kommunikationsmedarbejder, Sagro

Næsten alle, der har haft bare en lille smule med økologisk landbrug at gøre, kender Erik Andersen fra ØkologiRådgivning Danmark. Og 21. november er det 40 år siden, at blev ansat hos den daværende Brørup Landboforening. Arbejdsstedet skiftede senere navn til Fællesudvalget Kvæg mellem Kolding og Brørup, og en dag i 1993 var der en landmand, som henvendte sig med lidt et specielt spørgsmål.

”Jeg vil være økolog. Kan du ikke hjælpe mig med at finde ud af, hvordan jeg bliver det?”, var beskeden.

Den opgave var der ikke mange, der var interesserede i, for økologisk produktion var et særsyn, som nærmest ingen interesserede sig for. Heller ingen kendte svaret, så opgaven endte hos Erik Andersen.

"Det tændte en ild i mig, for jeg elsker, når folk kommer med udfordringer, som ikke er så nemme at svare på. Og så endte jeg med at være den eneste i rådgivningen, som sad med spørgsmål af den art. Siden 1995 har jeg nærmest ikke haft med andet en økologi at gøre," siger Erik Andersen.

Blå bog

  • Født 1959
  • Uddannet jordbrugstekniker 1984.
  • Allerede tre måneder før, i november 1983, blev han ansat ved Brørup Landboforening som produktionsrådgiver hos Kvægudvalget.
  • 2015 – nu: Kvægchef i ØkologiRådgivning Danmark
  • 2018 – februar 2023: Direktør i ØkologiRådgivning Danmark.
  • Privat har han tre sønner og fem børnebørn.

Deltagerne ville ikke opdages

Det er ingen hemmelighed, at der blandt mange landmænd dengang blev rystet på hovedet af folk, der valgte økologisk produktion. Der var også langt imellem bedrifterne – faktisk så langt, at Erik Andersen på det tidspunkt dækkede områderne Jylland, Fyn og Sjælland når det drejede sig om økologisk mælke- og kødproduktion.

"Når vi holdt informationsmøder om omstilling til økologisk produktion, var det i ly af mørket. Det skulle holdes om aftenen, så udenforstående ikke så deltagerne. F.eks. oplevede jeg to naboer, som ellers var gode til at samarbejde, møde hinanden til info-aften, og de var begge overraskede over at se den anden, for omlægning til økologi var noget, man gik stille med," siger han.

De andre rådgivere hos Fællesudvalget Kvæg mellem Kolding og Brørup var også ved at være trætte af at høre om ”det der økologi”. Faktisk så trætte, at han endte med at få foræret en mobiltelefon, så han kunne gå væk, når telefonen ringede. Og det gjorde den ”meget ofte”. Værd at bemærke er, at en mobiltelefon dengang kostede i omegnen af 10.000 kr. Det gav heldigvis også mening rent praktisk, fordi han konstant var på farten. Hvor mange kilometer, han rent faktisk kørte om året dengang, kan han ikke huske på stående fod, men nu om dage er han ”nede på omkring 45.000 km om året”.

En specialiseret enhed

Mange sammenlægninger senere hedder hans arbejdsplads nu ØkologiRådgivning Danmark.

"Det er utroligt godt, at vi har økologirådgivningen samlet i ét selskab. På den måde kan vi langt bedre sparre med hinanden rent fagligt, og det er virkelig med til at skabe værdi for kunderne. Det er hele vores berettigelse, at vi gør det. Og det er jeg i al beskedenhed ret stolt af," siger han.

Med 19 ansatte er er ØkologiRådgivning Danmark i dag Danmarks største rådgivningsvirksomhed inden for økologisk landbrug; og det er netop det, at fokus udelukkende er på økologi, som er med til at tiltrække de skarpeste rådgivere.

"Det er helt klart en fordel. Vi er specialiseret, og jeg ved, at det har hjulpet til at tiltrække flere af vores nuværende medarbejdere," siger han.

Det ved han, for fra 2018 til 2023 var han direktør i ØkologiRådgivning Danmark, og sideløbende tilmed kvægchef siden etableringen af selskabet i 2015. Det er han stadig, indtil man har fundet en passende afløser.

"Men mine prioriteter har ændret sig med alderen. Jeg har tre drenge og nu fem børnebørn," siger han.

Erik Andersen fejres ved en reception den 10. november fra kl. 13.00 til 15.00 i Sagros hus i Billund.

Flere artikler fra samme sektion

Økologi er en drivkraft i udviklingen af et bæredygtigt fødevaresystem

DEBAT: Med et økologisk landbrug bliver klimabelastningen i dansk landbrug mindre, drikkevandet er ikke længere i risiko for at blive forurenet med sprøjtegifte, risikoen for antibiotikaresistens vil falde dramatisk, og de vilde plante- og dyrearter, som landbruget skal dele arealer med, vil få bedre muligheder.

26-04-2024 6 minutter Debat

Økologiske arealer og økologiske idealer

LEDER: I stedet for at måle landmænds dygtighed i, hvem der kan producere billigst, eller priskrige på billig rødkål og flæskesteg til jul, skal vores målestok være produktion af næringsrige, højværdiprodukter.

26-04-2024 3 minutter Leder,   Økologisk Landsforening

Replik til Fie Graugaard: Arealeffektiv fødevareproduktion gavner klima, miljø og natur

DEBAT: Det er ikke korrekt, når Fie Graugaard hævder, at arealeffektiv produktion ifølge Concito kun kan opnås med brug af pesticider. Der er selvfølgelig flere veje hertil, ikke mindst en kostomlægning til mere planterig kost.

24-04-2024 4 minutter Debat,   Klima,   Pesticider